fbpx
ספריית פיג’מה בתקשורת > פחות זמן מסך, יותר זמן ספר
?
> ישראל היום, אוגוסט 2016

פחות זמן מסך, יותר זמן ספר

ישראל היום

ישראל היום, אוגוסט 2016

קל מאוד להאשים את הטלפונים החכמים, את משחקי המחשב והמדיה החברתית בכך שהיפנטו את הילדים שלנו והפכו אותם לבלתי נגישים עבורנו. אלא שאם נהיה ישרים לרגע עם עצמנו, נגלה שדווקא אנחנו, המבוגרים, נעלמים מהעולם האמיתי ושוקעים למסכים המקיפים אותנו. אני רואה הורים מסמסים או קוראים בטלפונים תוך כדי נדנוד פעוט בעגלה, או בשעה שילדיהם משחקים בגן השעשועים. אני רואה הורים בספרייה, עיניהם דבוקות לטלפונים, בעוד הילד מנסה לשווא לצוד את תשומת ליבם, מבקש לסייע לו לבחור ספר.

לדעת מומחים, זהו מעגל מסוכן המוביל לפחות שיחה אנושית וקשרים אנושיים. עם הזמן, אנחנו מצפים יותר ויותר מהטכנולוגיה ופחות מבני האדם. שרי טרקל, מומחית לממשק שבין אדם וטכנולוגיה ב־MIT, מסבירה שדואר אלקטרוני, הודעות טקסט ופוסטים בפייסבוק מאפשרים לנו להציג גירסה ערוכה של עצמנו ולשלוט בעיתוי יצירת הקשר עם אנשים ובעוצמתו. בניגוד לכך, שיחה עם אדם אחר נוטה להיות פחות נשלטת ופחות מסודרת והיא חיונית לתהליך של גילוי עצמי. לפי טרקל, תשומת הלב ההורית בשיחה מאפשרת לילדים לקבל תחושה של המשכיות ויוצרת הרגלים של שיחה על רגשות.

אחת הדרכים הטובות ביותר לעודד שיחה משמעותית עם ילדים צעירים היא באמצעות ספרים. האינטימיות של ההתכרבלות יחד והקריאה המשותפת, ההתבוננות והדיון בתמונות, מה עושים גיבורי הסיפור, מה הם מרגישים ומדוע, יכולים להעמיק את היכרותנו עם ילדינו ולאפשר להם ללמוד על העולם מתוך הניסיון והידע שלנו. שיחה על ספרים יוצרת קשר אמיתי והנאה רבה. היא חשובה להתפתחות הרגשית והאינטלקטואלית ולמערכת היחסים שלנו עם ילדינו. מדינת ישראל מכירה בערך העצום של הקריאה המשותפת של הורים וילדים, והיא מעניקה ללא תשלום שמונה ספרים בשנה ל־85 אחוזים מילדי הגנים ומשפחותיהם, באמצעות תוכניות ספריית פיג'מה ומכתבת אל־פאנוס (ספריית העששית בערבית). הספרים בתוכניות אלו נבחרים במטרה לעודד שיחה משפחתית על ערכים ועל מורשת, ולחזק את אהבת הקריאה.

אלא שההורים קריטיים למאמץ הזה. בעולם המוקף טכנולוגיה מכל עבר, שבו אנחנו משתפים זה עם זה תכנים רבים, אך לעיתים קרובות נשארים מבודדים מהעולם, חשוב למצוא זמן פנוי מהסחות דעת טכנולוגיות, לקריאה ולשיחה משותפת. משפחות דתיות נהנות מזמן ללא טכנולוגיה בשבת, אבל חשוב ליצור שיחות אישיות נטולות טכנולוגיה בכל יום בשבוע, למעננו ולמען ילדינו.

פתיחת שנת לימודים חדשה היא הזדמנות למצוא לעצמנו זמן לאינטראקציה אנושית. נפסיק להאשים את הטכנולוגיה, נהפוך את הזמן של ארוחת הערב וההליכה לישון לזמן נטול מסכים מכל סוג. נכבה את הטלפונים, הטלוויזיה והטאבלט, ניקח לעצמנו זמן להנאה משותפת – לקרוא ספרים יחד, לשוחח עליהם, להתקרב זה לזה. קריאה משותפת של ספרים טובים ושיחות אמיתיות ומשמעותיות יסייעו לנו לגדל ילדים שמחים יותר ובריאים יותר.

גלינה פרומן היא מנכ"לית קרן גרינספון ישראל ומנהלת תוכניות ספריית פיג'מה ומכתבת אל־פאנוס, המעניקות ספרים בשיתוף פעולה עם משרד החינוך ותומכים נוספים

galina_article-on-israel-hayom_31-08-2016
ניתן לשתף את העמוד על ידי לחיצה על אחד האייקונים שלהלן:
Print Source Share