אדם וגילה מילשטיין עברו לארה"ב עם שתי בנותיהם הקטנות לפני למעלה משלושים שנה. הם תכננו לגור שם במשך כמה שנים, עד שאדם יסיים את לימודי מנהל העסקים באוניברסיטה USC שבלוס-אנג'לס. כשאדם סיים את לימודיו, הוא התחיל לעבוד כדי להחזיר את ההלוואות שלקח למימון הלימודים, וכך חלפו במהירות עשרים-שלושים שנה… ומאז הם עדיין שם.
בני הזוג מילשטיין הצטרפו לאוכלוסיית ה"יורדים". אדם מצא את עצמו עוסק בנדל"ן מסחרי, ובעקבות הצלחתו העסקית הוא ואשתו החלו לעסוק בפעילות פילנתרופית במטרה לסייע לחזק את מדינת ישראל והעם היהודי.
בני הזוג מילשטיין עם אחד מספריהם |
את שתי בנותיהם הם שלחו ללמוד בבי"ס יסודי יהודי, אבל כשהן עלו לתיכון, לא עמדו בפניהם אפשרויות רבות, ובסופו של דבר החליטו בני הזוג לשלוח את בנותיהם לתיכון פרטי לא יהודי. למרות שהם היו מרוצים מרמת הלימודים בבית הספר, הם התאכזבו מכך שרוב חבריהן של בנותיהם אינם יהודים – מציאות לא מפתיעה במיוחד, בהתחשב בעובדה שרק חלק קטן מהתלמידים היה יהודי. בכל אופן, כשבנותיהם התחילו לצאת עם בחורים לא יהודיים, זה כבר ממש התחיל להפריע להם.
אדם ניסה לומר לבנותיו שהן צריכות להתחתן עם יהודים, ותגובתן הייתה "למה?" מתפלא.
לאדם לא הייתה תשובה טובה לבנותיו מדוע עליהן להינשא דווקא ליהודים
"לא הייתה לי תשובה טובה בשבילן", הוא מספר, "הן אמרו שאני בעצמי חי חיים חילוניים לגמרי ואיני שונה מכל אמריקאי לא יהודי אחר, אז למה הן צריכות להיות שונות?"
נישואין דווקא ליהודים, לא היו מובנים מאליהן לפי הערכים החילוניים שעל פיהם הם גידלו את בנותיהם עד לאותו שלב.
אדם הבין שהגיע הזמן לגלות מדוע השמירה על המסורת היהודית כל כך חשובה לו ולמשפחתו. הוא התחיל להשתתף באירועי אש-התורה בלוס-אנג'לס, וללמוד בקביעות עם הרב דב הלר מאש התורה.
מגפה
ככל שהוא למד יותר על היהדות וחיזק את גאוותו היהודית, גברה בו המודעות לכך שהטמיעה בקרב אוכלוסיית היורדים הופכת למגפה רצינית. מספרם המשוער של הישראלים המתגוררים בארה"ב נע בין 700,000 ל-900,000 איש. רובם חילוניים, ולכן ברגע שהם יוצאים מהארץ, הם מתקשים לרוב להעביר את המורשת היהודית שלהם לילדיהם. על פי מילשטיין, הדבר מביא לשיעורי נישואי תערובת והתבוללות גבוהים בהרבה משל יהודי ארה"ב.
"ההורים מרגישים שהם יהודים מעצם היותם ישראלים, למרות שהם מנותקים לגמרי מכל מנהג או קהילה יהודיים", הוא מסביר. "הילדים, לעומת זאת, לא רוצים להיות ישראלים או מהגרים. הם רוצים להיטמע בתרבות האמריקנית ולהתרחק ככל הניתן מהשורשים ה'זרים' שלהם. ליהודים האמריקאיים כבר יש תשתיות שבעזרתן הם מעבירים את יהדותם לילדיהם. לישראלים אין כלום. רק במקרים נדירים הם משתייכים לבית כנסת כלשהו, בשל דמי החברות הגבוהים. איך הילדים שלהם יישארו יהודים? ילדים צריכים חיים יהודיים או חינוך יהודי, אחרת הם יתבוללו במהירות רבה יותר".
אירוע קריאה בביה"ס "קדימה" בלוס-אנג'לס |
הבעיה הזאת קיימת אמנם גם במקומות שונים בארץ, אם כי במידה מועטת יותר. "לילדים בימינו אין את אותו החיבור ליהדות", ממשיך מילשטיין, "בזמני, כולם שרתו בצה"ל ואנחנו הבנו את חשיבותה של מדינת ישראל. היום, שיעור חסר תקדים של צעירים מהערים הגדולות, כמו תל אביב, מנסה להשתמט מהשירות הצבאי".
ובכל זאת, סיכון ההתבוללות גדול במיוחד אצל הישראלים בחו"ל, משום שהם אינם ערוכים לחיים בגולה. "היורדים מאמינים שיום אחד הם עוד יחזרו ארצה", מסביר מילשטיין, "אבל רובם צריכים להבין שהם כאן לתמיד. הם אומרים, 'שהם יושבים על המזוודות', אבל הם לא מבינים שלמעשה הם יושבים על פצצת זמן."
שפת האם
כחלק מפתרון לבעיה, בני הזוג מילשטיין הקימו את "ספריית פיג'מה באמריקה" (ספב"א). בהשראתה של ספריית PJ בארה"ב ומקבילתה הישראלית, ספריית פיג'מה. ספב"א מאפשרת לילדים יהודיים בני 3-6, שמתגוררים בארה"ב, ליהנות מסיפורת יהודית איכותית בעברית מדי חודש – בחינם.
התוכנית מאפשרת לילדים המתגוררים בארה"ב ליהנות בכל חודש מספר יהודי איכותי בעברית – בחינם
בכל שנה בוחר משרד החינוך הישראלי, בעזרת צוות מיוחד המתמחה בחינוך יהודי ובגיל הרך, בתשעה ספרים יהודיים ובתקליטור מוזיקה. תוכנית הלימודים מורכבת מספרים פופולאריים של סופרים יהודיים בישראל ובארה"ב, שמקנים ערכים יהודיים ברמה אוניברסאלית – אליהם יכולים להתחבר ילדים בכל מקום. הכותרים כוללים בין השאר את "המעיל המופלא של יוסף", "שלמה המלך והדבורה", "סבלנותו של הלל" וסיפורים קלאסיים אחרים. המסרים כוללים נושאים כגון לשמוח בחלקך, להתפעל מכל בריותיו של הקב"ה, לגלות את היופי הפנימי ולהתגבר על דחפים שליליים. כל תקליטור או ספר מלווה בהדרכה, שנועדה לסייע להורים לקרב את המסר לילדיהם דרך פעילויות ודיונים.
שרון ב. אם חד-הורית המתגוררת בלוס-אנג'לס מסבירה: "בעולם שכולו טלוויזיות ואיי-פדים ומחשבים, הספרים חשובים יותר מתמיד. ולא רק שהספרים האלה בחינם, הם גם הספרים הנכונים עם הערכים הנכונים". היא מתעקשת שילדיה ידברו בבית עברית, ובכל זאת, תמיד היה לה קשה להשיג ספרים בעברית. "עברית היא השפה שלי. אני לא רוצה שילדיי יאבדו את שורשיהם. הם צריכים לאכול, לישון, להתקלח ולדבר עברית!" היא אומרת. לכן היא שמחה כל כך כשנודע לה על "ספריית פיג'מה באמריקה".
נעמי ו. הגיעה לארה"ב לחופשה לפני 14 שנים, הכירה שם את בעלה ונשארה. נעמי שמחה לגלות שקיימים ספרי איכות בעברית להקריא לילדיה – שמדברים איתה בבית בעברית, למרות שבעלה אמריקאי. "אלה סיפורים קלאסיים – סיפורים שעליהם גדלתי אני", היא אומרת. "הם יפים, חמודים, והילדים אוהבים אותם!" למרות שהם שלחו את כל ילדיהם לגנים בעברית, כשהגיע הזמן ללימודים בבית ספר יסודי, הם לא יכלו לעמוד בשכר הלימוד הגבוה של בית הספר היהודי. "אנחנו כל הזמן נלחמים כדי לשמור על הקשר של הילדים עם ארץ ישראל ועם היהדות", היא אומרת. "כשהילדים שלנו למדו בבית הספר הציבורי, הם איבדו את העברית שלהם."
חינוך יהודי מתמשך
בנוסף לחישול הזהות היהודית והכבוד לערכים ולתרבות יהודיים בקרב בני הדור הצעיר, ולעידוד השימוש בעברית בתור שפתו הרשמית של העם בישראל ובתפוצות, המטרה העליונה של ספב"א היא לעודד את המשפחות הישראליות, שאינן מחוברות לקהילה או למוסדות יהודיים, להתחבר לתכנים יהודיים.
אנחנו מנסים להגיע לישראלים, לקרב אותם ולהחזיר אותם לחיים היהודיים, לחינוך היהודי ולעם היהודי
"אנחנו מנסים להגיע לישראלים, לקרב אותם ולהחזיר אותם לחיים היהודיים, לחינוך היהודי ולעם היהודי. אחרת, אנחנו עלולים לאבד אותם לגמרי", אומר מילשטיין. "התהליך הזה לא מתרחש אך ורק דרך האזנה לסיפורים בעברית לפני השינה. אנחנו מקווים שאחרי שהם יקריאו לילדים שלהם את הספרים, זה יעורר בהם תיאבון לחיים יהודיים יותר".
בעוד שבארץ החיים היהודיים מקיפים אותנו מכל כיוון, כל אחד יכול להתפלל או ללמוד בכל בית כנסת בו חפץ ליבו, ושירותי הדת מסופקים לכל המעוניין במסגרות ציבוריות שונות, בארה"ב מתרכזות הקהילות היהודיות סביב בתי הכנסת (להם הם משלמים דמי חבר גבוהים), או סביב מוסדות החינוך היהודיים (שגם בהם שכר הלימוד החודשי גבוה מאוד) – בהם נערכות פעילויות שונות שמגבשות מסגרת חברתית וקהילתית.
"השאיפה שלנו היא לבנות קהילות שבמרכזן עומדים בתי ספר יהודיים, ולעזור לישראלים האמריקאים – ובמיוחד לאלה שאינם משויכים לקהילה מסוימת – להתחבר לחיים יהודיים ולחינוך יהודי", מסביר מילשטיין. לכן, בצעד ראשון לקראת מימוש מטרה זאת, החליטו בני הזוג לערוך השנה את הרישום ל"ספרית פיג'מה באמריקה" בבתי ספר היהודיים המקומיים. בתי הספר יזמינו את כלל ההורים להירשם דרכם לספב"א, וכך יצרו קשר בין הישראלים לבין מערכת החינוך היהודית, במטרה להקים קהילות יהודיות מקומיות ברחבי המדינה. דרך יצירת קשר עם בתי ספר יהודיים ברחבי ארה"ב, משפחות ישראליות שבאופן טבעי לא היו הופכות לחלק מהקהילה המקיפה את בית הספר, ירגישו נוח להשתתף באירועים נוספים שיערכו בבית הספר, למרות שילדיהן לומדים במסגרות אחרות.
ספב"א מארגנת אירועי קריאה קבוצתיים חודשיים או דו-חודשיים, מסיבות פיג'מה והופעות, במטרה להפגיש בין משפחות שמשתייכות לקהילה היהודית למשפחות חדשות, ולהביא את הספרים להיות המכנה המשותף. הילדים לא חייבים להיות רשומים בבית הספר היהודי כדי להצטרף לספב"א, אבל אירועי הקריאה המחייבים הרשמה אינם אלא צעד ראשון וחשוב בדרך למעורבות גדולה יותר בקהילות היהודיות והישראליות המקומיות.
במובן זה, ספב"א משלבת בין ספריית PJ – ששולחת ספרים ישירות לבתיהם של כמעט 100,000 ילדים בני 6 חודשים עד 8 שנים, בצפון אמריקה – ו'ספריית פיג'מה' – המהדורה הישראלית בת הארבע, שבשיתוף עם משרד החינוך מספקת ספרים ל-120,000 תלמידי בית ספר ומצפה להגדיל את מספר המנויים בשנה הבאה ל-200,000.
"למרבה ההפתעה, התוכנית בישראל מאד פופולארית, למרות שלא חסרים בה ספרים בעברית", מעיר מילשטיין.
ספב"א אומצה במהירות על ידי המועצה למנהיגות ישראלית אמריקאית (ILC), שהיא מלכ"ר שפועל ליצירת קהילה ישראלית אמריקנית פעילה ולהבטחת זהותו היהודית של הדור הבא, לחיזוק מדינת ישראל וליצירת גשר לקהילה היהודית האמריקנית, בשיתוף עם קרן הרולד גרינשפון וקרן אבי-חי, וכמובן גם עם הקרן המשפחתית של אדם וגילה מילשטיין.
לידתה של תנועה
"מספר המשתתפים בספריית פיג'מה באמריקה מכפיל את עצמו במהירות", אומר מילשטיין. "כשהתחלנו בשנה שעברה, הייתה לנו מטרה להגיע ל-1,000 משפחות. כמה שבועות אחר כך, כבר היו לנו 2,000 משפחות שקיבלו ספרים על בסיס חודשי, עם רשימת המתנה של קרוב לאלף. אנחנו מאוד שמחים שהצלחנו להשיג תקציב שיאפשר לנו להתרחב ולהגיע ל-6,000 משפחות בכל ארה"ב עוד השנה."
חילוני בישראל זה עדיין יהודי. חילוני בארה"ב זה כלום
הוא מדגיש שהמטרה אינה שהמשתתפים בתכנית יתחילו לשמור מצוות. "אני לא אומר להם איזה סוג של חיים יהודיים לקיים כל עוד הם חלק מעם ישראל. חילוני בישראל זה עדיין יהודי. חילוני בארה"ב זה כלום."
בנוסף, הוא מרגיש שאם הקהילה הישראלית-אמריקאית תתאחד, היא תוכל להיות תנועה עוצמתית. "אנחנו לא יכולים לסמוך יותר על תמיכה מאירופה. כבר בשנת 2050 יהיה בה רוב מוסלמי. המדינה היחידה בעולם שיכולה לתמוך בישראל היא ארה"ב, בעיקר בגלל הלובי היהודי החזק. הייתי רוצה שנהפוך את הקהילה הישראלית באמריקה לכוח חזק ויעיל לתמיכה בישראל."
כיום, שתי בנותיהם הגדולות של המילשטיינים נשואות ליהודים. בתם השלישית, שנולדה בארה"ב היא פעילה פרו-ישראלית ועובדת כמתאמת של ארגון 'הסברה' בקמפוסים של ניו-אינגלנד. אדם וגילה מעדיפים לא לחשוב מה היה קורה אם הם לא היו משתלבים בחינוך, בקהילה ובדרך החיים היהודית. עכשיו הם ממשיכים את השרשת לדור הבא.